Exerciții pentru Nervul Sciatic

În acest articol, vom explora exercițiile recomandate pentru ameliorarea durerii cauzate de afectarea nervului sciatic. Nervul sciatic este cel mai lung și mai gros nerv din corpul uman, care se întinde de la partea inferioară a spatelui până la picioare. Când acest nerv este comprimat sau iritat, poate provoca o afecțiune numită sciatică, care se manifestă prin durere, amorțeală și slăbiciune în partea inferioară a spatelui, șold, fese și picior. Exercițiile pot juca un rol important în reducerea durerii și îmbunătățirea flexibilității și mobilității.

1. Exerciții de întindere pentru mușchii spatelui

Muşchii spatelui pot fi implicaţi în comprimarea nervului sciatic. Pentru a reduce tensiunea și a ameliora durerea, puteți efectua exerciții de întindere, cum ar fi:

 • Întinderea în genunchi: Îngenuncheați-vă pe o suprafață moale și întindeți încet trunchiul înainte, coborând corpul către podea. Simțiți întinderea în partea inferioară a spatelui și mențineți poziția timp de 30 de secunde. Repetați de mai multe ori.
 • Întinderea pisicii: Stați în patrupedie, apoi arcuiți-vă spatele încet în sus, apoi coborâți-l încet în jos. Repetați mișcarea de câteva ori pentru a relaxa mușchii spatelui.
 • Întinderea laterală: Culcați-vă pe o parte și îndoiți genunchii. Apoi, împingeți-vă brațul de sus încet, întinzând partea laterală a corpului. Simțiți întinderea și mențineți poziția timp de 20 de secunde. Repetați pe cealaltă parte.
Vezi si:  Hotelul "Thr" - Descoperă frumusețea Curții de Argeș

2. Exerciții de întindere pentru mușchii fesieri

Mușchii fesieri pot contribui, de asemenea, la compresia nervului sciatic. Iată câteva exerciții eficiente pentru a relaxa și întinde mușchii fesieri:

 • Întinderea piriformisului: Stați pe podea cu picioarele întinse în fața dumneavoastră. Apoi, încrucișați un picior peste celălalt și îndoiți genunchiul opus pentru a plasa piciorul pe podea. Împingeți ușor genunchiul opus către piept și mențineți poziția timp de 30 de secunde. Repetați pe cealaltă parte.
 • Întinderea șezutului: Stați pe marginea unui scaun și încrucișați un picior peste celălalt. Îndoiți-vă ușor înainte până când simțiți o ușoară întindere în mușchii fesieri. Mențineți poziția timp de 30 de secunde și apoi repetați cu celălalt picior.
 • Întinderea patrupediei: Stați în patrupedie și aduceți un picior înainte, astfel încât glezna să fie în linie cu mâna opusă. Împingeți șoldul înapoi și mențineți poziția timp de 30 de secunde. Repetați pe cealaltă parte.

3. Exerciții de întărire a mușchilor core

Mușchii core (mușchii din jurul abdomenului și spatelui inferior) pot susține o postură corectă și pot reduce tensiunea exercitată asupra nervului sciatic. Iată câteva exerciții pentru întărirea mușchilor core:

 • Plank: Stați în poziție de flotare cu antebrațele pe podea și țineți corpul drept. Mențineți poziția timp de 30 de secunde sau mai mult, în funcție de nivelul de fitness.
 • Crunch-uri: Culcați-vă pe spate, îndoiți genunchii și puneți mâinile la nivelul urechilor. Ridicați ușor umerii de pe podea și apoi coborâți încet. Repetați de mai multe ori.
 • Exerciții de bază cu mingea medicinală: Stați pe podea, ținând o minge medicinală între mâini. Îndoiți-vă genunchii și rotiți trunchiul într-o parte, apoi în cealaltă parte. Repetați de mai multe ori.
Vezi si:  Exerciții pentru Degete Amortite la Picioare

Când ar trebui să evităm exercițiile pentru nervul sciatic?

Deși exercițiile pot fi benefice în majoritatea cazurilor de sciatică, există situații în care trebuie să evitați anumite mișcări. Dacă experimentați oricare dintre următoarele, consultați un medic înainte de a începe un program de exerciții:

 • Durere acută și severă care nu se ameliorează cu repaus.
 • Pierdere bruscă a controlului asupra vezicii sau intestinelor.
 • Slăbiciune severă în piciorul afectat.
 • Simptome care se agravează în timpul exercițiilor sau după acestea.

Frequently Asked Questions (Întrebări frecvente)

1. Care sunt cauzele comune ale afectării nervului sciatic?

Afectarea nervului sciatic poate fi cauzată de compresia sau iritarea acestuia în următoarele situații:

 • Hernie de disc
 • Stenoza spinală
 • Spondilolistezis
 • Leziuni sau traumatisme

2. Cât timp ar trebui să fac exercițiile pentru nervul sciatic?

Nu există un timp fix pentru a face exercițiile, însă este recomandat să le efectuați în mod regulat și să le adaptați în funcție de propriul confort și toleranță. Începeți cu câteva repetări și creșteți treptat pe măsură ce vă simțiți mai confortabil și mai puternic.

3. Pot exercițiile să vindece complet sciatica?

Exercițiile pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea mobilității, dar vindecarea completă a sciaticii poate depinde de cauza specifică și de severitatea afecțiunii. Este important să consultați un specialist pentru un diagnostic și tratament adecvat.

În concluzie, exercițiile pentru nervul sciatic pot juca un rol important în ameliorarea durerii și îmbunătățirea calității vieții. Este recomandat să consultați un medic sau un specialist înainte de a începe un program de exerciții și să adaptați mișcările în funcție de propriile nevoi și confort.

Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu