Cazatura pe coccis

Cazatura pe coccis, cunoscuta si sub numele de traumatism coccigian, reprezinta o afectiune comuna care poate aparea in urma unor accidente sau caderi. Coccisul, sau osul coccigian, este situat in partea inferioara a coloanei vertebrale si este format din 3-5 vertebre mici sudate intre ele.

Acest tip de accidentare poate fi extrem de dureroasa si inconfortabila, afectand mobilitatea si calitatea vietii pacientului. In acest articol, vom explora cauzele, simptomele, diagnosticul si optiunile de tratament pentru cazatura pe coccis, oferind informatii valoroase pentru a depasi aceasta afectiune.

Cauzele cazaturii pe coccis

Cazaturile directe pe zona coccisului sunt cea mai frecventa cauza a traumatismului coccigian. Aceasta se intampla in urma unor accidente sau incidente precum:

 • Caderi de pe bicicleta
 • Caderi pe spate sau pe solduri
 • Accidente auto
 • Lovituri directe la nivelul coccisului

De asemenea, nasterea poate fi o alta cauza a traumatismului coccigian, in special in cazul utilizarii forcepsului sau a altor instrumente medicale care pot exercita presiune asupra coccisului.

Simptomele cazaturii pe coccis

Simptomele traumatismului coccigian pot varia in functie de severitatea leziunii. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:

 • Durere la nivelul coccisului (care poate fi resimtita ca o durere sora sau contuza)
 • Sensibilitate la atingere sau presiune
 • Dificultate sau disconfort la sedere sau la ridicare in picioare
 • Durere accentuata in timpul miscarii sau a efortului fizic
 • Disconfort sau durere in timpul actului sexual
Vezi si:  Manevra Blumberg

Diagnosticul cazaturii pe coccis

Pentru a diagnostica traumatismul coccigian, medicul va efectua o evaluare completa a simptomelor si va efectua un examen fizic. Uneori, pot fi necesare si alte teste, cum ar fi:

 • Imagistica prin radiografie pentru a detecta eventuale fracturi sau alte anomalii la nivelul coccisului
 • RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) pentru a evalua in detaliu structurile osoase si tesuturile moi din zona afectata

Tratamentul cazaturii pe coccis

In majoritatea cazurilor, cazaturile pe coccis se vindeca de la sine in decurs de cateva saptamani sau luni. Cu toate acestea, pentru a ameliora simptomele si a accelera procesul de vindecare, pot fi luate in considerare urmatoarele metode de tratament:

 • Istovirea coccisului prin evitarea activitatilor care agraveaza durerea sau disconfortul
 • Aplicarea de comprese reci sau calde pe zona afectata pentru a reduce inflamatia si a ameliora durerea
 • Utilizarea unui suport sau perna speciala pentru a reduce presiunea asupra coccisului la timpul sedatului
 • Administrarea de medicamente antiinflamatoare sau analgezice pentru a reduce durerea si inflamatia
 • Fizioterapie pentru a intari musculatura din zona coccisului si a imbunatati mobilitatea

Cat dureaza vindecarea unei cazaturi pe coccis?

Timpul de vindecare al unei cazaturi pe coccis variaza de la persoana la persoana. In general, simptomele pot persista timp de cateva saptamani sau luni. Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea poate dura mai mult timp sau poate reveni periodic.

Cand ar trebui sa consult un medic?

Daca experimentati dureri intense sau persistente la nivelul coccisului, dificultati in miscare sau alte simptome care va ingrijoreaza, este recomandat sa consultati un medic. Un medic va putea face o evaluare adecvata si va va oferi recomandari de tratament personalizate.

Vezi si:  Fiobilin pentru Digestie

Este necesara interventia chirurgicala pentru cazatura pe coccis?

In majoritatea cazurilor, cazaturile pe coccis se vindeca fara a necesita interventie chirurgicala. Cu toate acestea, in cazuri rare, cand durerea persista sau este severa, medicul poate recomanda interventia chirurgicala pentru a indeparta coccisul.

Pot preveni cazaturile pe coccis?

Pentru a reduce riscul de cazaturi pe coccis, este recomandat sa acordati atentie mediului inconjurator si sa evitati situatiile care pot duce la caderi. De asemenea, utilizarea unui echipament adecvat de protectie in timpul activitatilor sportive sau recreationale poate contribui la prevenirea accidentarilor.

Acum, avand la dispozitie informatiile necesare despre cazatura pe coccis, veti putea aborda aceasta afectiune cu incredere si veti sti cum sa actionati pentru a va recupera cat mai rapid.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu