Osteoartrita Degete Mâini: Cauze, Simptome și Tratamente

Osteoartrita degetelor mâinii este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, care afectează frecvent persoanele în vârstă. Aceasta poate provoca dureri, rigiditate și deformări ale degetelor, ceea ce poate afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacienților. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru osteoartrita degetelor mâinii.

Cauzele Osteoartritei Degetelor Mâinii

Osteoartrita este rezultatul uzurii treptate a cartilajului articular care acoperă extremitățile osoase ale articulațiilor. Cauzele exacte ale osteoartritei degetelor mâinii nu sunt pe deplin înțelese, dar există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni:

 • Ereditatea: Persoanele cu antecedente familiale de osteoartrită pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta afecțiunea.
 • Înaintarea în vârstă: Riscul de osteoartrită crește odată cu înaintarea în vârstă.
 • Sexul feminin: Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoartrită decât bărbații.
 • Leziuni sau traumatisme anterioare: Accidentele sau leziunile anterioare la nivelul mâinii pot crește riscul de osteoartrită în degete.
 • Solicitarea excesivă a articulațiilor: Activitățile repetitive care implică mișcări frecvente ale degetelor pot contribui la deteriorarea articulațiilor și la dezvoltarea osteoartritei.

Simptomele Osteoartritei Degetelor Mâinii

Osteoartrita degetelor mâinii poate prezenta o varietate de simptome, care pot varia de la ușoare la severe. Printre cele mai comune simptome se numără:

 • Dureri articulare: Durerea este adesea resimțită în jurul articulațiilor degetelor, în special în timpul mișcării.
 • Rigiditate: Degetele pot deveni rigide și dificil de mișcat, mai ales dimineața sau după perioade lungi de inactivitate.
 • Deformări articulare: Osteoartrita poate determina modificări fizice ale degetelor, cum ar fi apariția nodulilor Heberden și Bouchard.
 • Limitarea mobilității: Afecțiunea poate afecta capacitatea de a efectua mișcări fine și precize cu degetele.
 • Umflarea: Unele persoane pot dezvolta umflături sau inflamații în jurul articulațiilor afectate.
Vezi si:  Genunchi umflat sub rotulă: Cauze, simptome și tratament

Tratamentul Osteoartritei Degetelor Mâinii

Tratamentul osteoartritei degetelor mâinii poate varia în funcție de gravitatea simptomelor și de impactul acestora asupra vieții de zi cu zi. Iată câteva opțiuni de tratament comune:

 • Medicație: Analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene pot ajuta la reducerea durerii și inflamației asociate cu osteoartrita. În cazuri severe, medicul poate prescrie injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația.
 • Terapie fizică: Exercițiile și tehnicile de terapie fizică pot ajuta la menținerea mobilității articulațiilor și la creșterea forței musculare.
 • Dispozitive de asistare: Unele persoane pot beneficia de utilizarea atelelor sau a altor dispozitive de asistare pentru a reduce presiunea exercitată asupra articulațiilor afectate.
 • Modificări ale stilului de viață: Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și gestionarea greutății corporale, poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei.
 • Cirurgie: În cazurile severe, când celelalte metode de tratament nu oferă rezultate satisfăcătoare, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale precum artroplastia (înlocuirea articulației) sau artrodeză (fixarea articulației).

Ce este osteoartrita degetelor mâinii?

Osteoartrita degetelor mâinii este o afecțiune degenerativă a articulațiilor degetelor, caracterizată prin dureri, rigiditate și deformări articulare.

Care sunt cauzele osteoartritei degetelor mâinii?

Cauzele exacte ale osteoartritei degetelor mâinii nu sunt pe deplin înțelese, dar factorii de risc includ ereditatea, înaintarea în vârstă, sexul feminin, leziunile anterioare și solicitarea excesivă a articulațiilor.

Care sunt simptomele osteoartritei degetelor mâinii?

Simptomele comune ale osteoartritei degetelor mâinii includ dureri articulare, rigiditate, deformări articulare, limitarea mobilității și umflarea.

Cum se tratează osteoartrita degetelor mâinii?

Tratamentul osteoartritei degetelor mâinii poate include medicamente pentru ameliorarea durerii și inflamației, terapie fizică, utilizarea dispozitivelor de asistare, modificări ale stilului de viață și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Vezi si:  Bătăile inimii în ureche: cauze și tratament

Pot fi luate măsuri preventive împotriva osteoartritei degetelor mâinii?

Nu există o modalitate sigură de a preveni complet osteoartrita degetelor mâinii, dar menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea traumatismelor și practicarea unei tehnici corecte la activitățile care implică mișcări repetate ale degetelor pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu