Osteoartrita degete mâini

Osteoartrita degetelor mâinii este o afecțiune articulară degenerativă care afectează articulațiile degetelor de la mâini. Este cea mai comună formă de artrită și apare în special la persoanele în vârstă, dar poate afecta și persoanele mai tinere. Această boală poate cauza durere, inflamație și rigiditate în degete, ceea ce poate afecta semnificativ funcționalitatea mâinii.

Osteoartrita este rezultatul deteriorării cartilajului articular, care este stratul de țesut moale care acoperă capetele osoase ale articulațiilor. Pe măsură ce cartilajul se deteriorează, oasele se freacă una de cealaltă, ceea ce duce la durere și inflamație. De-a lungul timpului, articulația poate deveni deformată și rigidă.

Cauzele osteoartritei degetelor mâinii

Osteoartrita degetelor mâinii poate avea mai multe cauze, printre care se numără:

 • Ereditatea: Există o componentă genetică în apariția osteoartritei, iar persoanele cu membri de familie afectați au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
 • Îmbătrânirea: Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul nostru devine mai subțire și mai puțin flexibil, ceea ce crește riscul de a dezvolta osteoartrită.
 • Activități repetitive: Activitățile care implică mișcări repetitive ale mâinilor și degetelor pot duce la uzura cartilajului articular.
 • Leziuni anterioare: O leziune sau traumatism anterior la nivelul degetelor mâinii poate crește riscul de a dezvolta osteoartrită în viitor.

Simatomele osteoartritei degetelor mâinii

Osteoartrita degetelor mâinii poate provoca următoarele simptome:

 • Durere în degete, în special în jurul articulațiilor afectate.
 • Inflamație și umflături în zona articulațiilor.
 • Rigiditate și dificultate în mișcarea degetelor.
 • Deformarea articulațiilor pe măsură ce boala progresează.
 • Sensibilitate la presiune sau la atingere.
Vezi si:  Unde Găsesc Bengay?

Tratamentul osteoartritei degetelor mâinii

Deși osteoartrita degetelor mâinii nu poate fi vindecată complet, există o serie de opțiuni de tratament care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții. Acestea includ:

 • Medicație: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea durerii și inflamației. Uneori, injecțiile cu corticosteroizi pot fi utilizate pentru a oferi un efect antiinflamator direct la nivelul articulației afectate.
 • Fizioterapie: Exercițiile de întindere și fortifiere a mâinii și a degetelor pot ajuta la menținerea flexibilității și a forței articulațiilor.
 • Tehnici de protecție articulară: Utilizarea atelelor sau a bandajelor poate ajuta la protejarea articulațiilor și la reducerea disconfortului în timpul activităților zilnice.
 • Terapia ocupatională: Un terapeut ocupational poate oferi strategii și tehnicile adecvate pentru a face față dificultăților legate de activitățile zilnice, cum ar fi îmbrăcatul, gătitul sau scrierea.
 • Chirurgia: În cazurile severe, când tratamentele conservatoare nu mai funcționează, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune. Aceasta poate include îndepărtarea parțială sau totală a articulației afectate sau înlocuirea acesteia cu o proteză.

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea osteoartritei degetelor mâinii?

Factorii de risc pentru dezvoltarea osteoartritei degetelor mâinii includ vârsta înaintată, antecedentele familiale de osteoartrită și activitățile repetitive care implică mișcări ale mâinii și degetelor.

Este osteoartrita degetelor mâinii același lucru cu artrita reumatoidă?

Nu, osteoartrita degetelor mâinii și artrita reumatoidă sunt două afecțiuni diferite. Osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor, în timp ce artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care afectează articulațiile și alte părți ale corpului.

Pot face exerciții fizice dacă am osteoartrită la degetele mâinii?

Da, exercițiile fizice pot fi benefice pentru persoanele cu osteoartrită la degetele mâinii. Acestea pot ajuta la menținerea flexibilității și a forței articulațiilor, îmbunătățind astfel funcționalitatea mâinii.

Vezi si:  C4 C5 C6 Cervicala: Diagnostic, Tratament și Recuperare

Care este prognosticul pentru osteoartrita degetelor mâinii?

Prognosticul pentru osteoartrita degetelor mâinii variază în funcție de severitatea afecțiunii și de modul în care răspunde la tratament. Cu toate acestea, cu o gestionare adecvată a simptomelor și un stil de viață sănătos, majoritatea persoanelor pot avea o calitate bună a vieții și pot continua să desfășoare activitățile zilnice.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu