Unghie dată peste cap: Cum să eviți această problemă și să ai grijă de sănătatea unghiilor tale

Când vine vorba de frumusețea mâinilor noastre, unghiile joacă un rol important. Ele pot fi considerate adevărate accesoriu și pot adăuga o notă de eleganță oricărei ținute. Cu toate acestea, există situații în care unghiile noastre pot fi supuse la diferite traume sau leziuni, inclusiv „unghie dată peste cap”. Acest incident poate fi dureros și poate afecta aspectul și sănătatea unghiilor. În acest articol, vom explora cauzele acestui tip de leziune, modul în care poate fi prevenit și cum să îți îngrijești unghiile pentru a le menține sănătoase și frumoase.

Cauzele unghiei date peste cap

Unghia dată peste cap este o leziune frecventă care poate apărea în urma unor evenimente nedorite, cum ar fi:

 • Închiderea bruscă a unei uși peste deget;
 • Accidentarea unghiei prin prinderea acesteia într-un obiect;
 • Lovitura puternică sau presiune aplicată pe unghie.

Este important să menționăm că unghiile slabe sau fragile pot fi mai susceptibile de a fi date peste cap în comparație cu unghiile sănătoase. De asemenea, anumite activități fizice intense sau obiceiuri proaste de îngrijire a unghiilor pot crește riscul de leziuni.

Vezi si:  RMN Baia Mare - Prețuri, Informații și Servicii de Calitate

Cum să previi unghia dată peste cap

Pentru a preveni acest tip de leziune, iată câteva măsuri pe care le poți lua:

 • Fii atent(ă) la ceea ce faci: În timpul activităților care implică riscul de traumatizare a unghiilor, cum ar fi în timp ce lucrezi cu unelte sau în timpul activităților sportive, acordă o atenție sporită și fii atent(ă) la mâinile tale.
 • Păstrează unghiile la o lungime adecvată: Unghiile prea lungi pot fi mai predispuse la traumatisme. Taie-ți unghiile în mod regulat și păstrează-le la o lungime care să fie confortabilă și sigură.
 • Folosește echipament de protecție: Dacă te afli într-un mediu în care există riscul de leziuni ale unghiilor, precum în construcții sau în grădinărit, asigură-te că porți mănuși de protecție adecvate.
 • Îngrijește-ți unghiile: Menține-ți unghiile sănătoase și puternice prin aplicarea unui ulei special pentru unghii și prin hidratarea corespunzătoare a acestora. Evită obiceiurile proaste, cum ar fi mușcatul unghiilor sau folosirea unor instrumente nepotrivite pentru îngrijirea lor.

Cum să îți îngrijești unghiile după ce au fost date peste cap

Dacă ai suferit o leziune a unghiei și aceasta a fost dată peste cap, iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de ea:

 • Curăță zona afectată: Spală-ți mâinile și unghia cu apă caldă și săpun delicat pentru a preveni infecțiile.
 • Aplică o compresă rece: Pune o compresă rece pe unghia afectată pentru a reduce inflamația și durerea.
 • Protejează unghia: Evită să aplici presiune asupra unghiei sau să o expui la activități care ar putea agrava leziunea. Poți acoperi unghia cu un pansament sau cu o bucată de tifon pentru a o proteja.
 • Cere ajutor medical: În cazul în care leziunea este severă, durerea persistă sau observi semne de infecție, este recomandat să consulți un medic specialist pentru evaluare și tratament adecvat.
Vezi si:  Intepaturi de insecte si picior umflat

Îngrijirea generală a unghiilor pentru a preveni leziunile

Pe lângă evitarea unghiei date peste cap, este important să acorzi o atenție deosebită igienei și sănătății unghiilor tale. Iată câteva sfaturi pentru a menține unghiile sănătoase și frumoase:

 • Taie-ți unghiile în mod regulat și modelează-le într-o formă care să îți convine.
 • Aplică un ulei special pentru unghii pentru a le hidrata și a le întări.
 • Evită obiceiurile proaste, cum ar fi mușcatul unghiilor sau folosirea unor instrumente ascuțite pentru a le curăța sau modela.
 • Purtătorii de unghii false trebuie să fie atenți(ă) la întreținerea și igiena acestora pentru a evita infecțiile sau leziunile.
 • Consultă un specialist în cazul în care observi orice schimbare neobișnuită la nivelul unghiilor, cum ar fi decolorarea, îngroșarea sau exfolierea.

Ce trebuie să fac în cazul în care unghia mi-a fost dată peste cap?

Dacă unghia ți-a fost dată peste cap, este important să acționezi imediat. Curăță zona afectată, aplică o compresă rece și protejează unghia de presiune sau leziuni suplimentare. Dacă durerea persistă sau observi semne de infecție, consultă un medic.

Pot să evit unghia dată peste cap?

Deși nu poți preveni complet riscul de a-ți rupe unghia, poți lua măsuri de precauție pentru a reduce șansele de a avea unghia dată peste cap. Fii atent(ă) la mâinile tale, păstrează-ți unghiile la o lungime adecvată și utilizează echipament de protecție în activitățile cu risc ridicat.

Cât timp durează vindecarea unei unghii date peste cap?

Timpul de vindecare poate varia în funcție de severitatea leziunii. În general, unghia dată peste cap poate dura câteva săptămâni până la câteva luni pentru a se vindeca complet. Este important să acorzi un timp adecvat pentru recuperare și să eviți activitățile care pot agrava leziunea.

Vezi si:  Crema pentru ligamente - O soluție eficientă pentru sănătatea articulațiilor tale

Pot să-mi fac singur(ă) îngrijirea pentru o unghie dată peste cap?

Dacă leziunea este ușoară și nu prezintă complicații, poți să îți îngrijești unghia acasă. Asigură-te că urmezi sfaturile de îngrijire menționate mai sus și monitorizează starea unghiei tale. Dacă leziunea este severă sau persistă simptomele, este recomandat să consulți un medic specialist.

Ce pot face pentru a menține unghiile sănătoase?

Pentru a menține unghiile sănătoase, asigură-te că urmezi o rutină regulată de îngrijire. Taie-ți unghiile în mod regulat, hidratează-le cu un ulei special pentru unghii, evită obiceiurile proaste și consultă un specialist în cazul în care observi orice schimbare neobișnuită.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu