Ruptura de Ligamente Glezna

Ruptura de ligamente glezna este o leziune comuna care afecteaza articulatia gleznei si poate provoca disconfort semnificativ si afecta activitatile zilnice. Aceasta leziune apare atunci cand ligamentele care stabilizeaza articulatia gleznei se intind sau se rup partial sau complet. Rupturile de ligamente glezna pot fi cauzate de traumatisme acute, cum ar fi o cazatura sau o lovitura puternica, sau pot aparea in urma unui efort excesiv sau a unei miscari bruste.

Articulatia gleznei este alcatuita din trei oase principale: tibia (osul gambei), fibula (osul de pe partea laterala a gambei) si talus (osul din partea superioara a piciorului). Ligamentele sunt tesuturi fibroase puternice care conecteaza aceste oase si asigura stabilitatea articulatiei gleznei. Cele mai frecvent afectate ligamente in cazul unei rupturi de ligamente glezna sunt ligamentul fibulotalar anterior (ATFL) si ligamentul fibulocalcanean (CFL).

Semne si simptome ale rupturii de ligamente glezna

Ruptura de ligamente glezna poate fi insotita de urmatoarele semne si simptome:

 • Durere intensa la nivelul gleznei
 • Umflarea articulatiei
 • Sensibilitate crescuta la atingere
 • Rigiditate sau dificultate la miscare
 • Instabilitate a articulatiei gleznei
 • Ecchimoze (vanatai)

Daca experimentati aceste simptome, este important sa solicitati asistenta medicala pentru evaluare si diagnostic.

Vezi si:  Disconfortul în piept: Cauze, simptome și tratament

Diagnosticul si tratamentul rupturii de ligamente glezna

Pentru a diagnostica o ruptura de ligamente glezna, medicul va examina articulatia si va evalua simptomele si antecedentele medicale ale pacientului. De obicei, pot fi necesare investigatii suplimentare, cum ar fi radiografii sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a confirma diagnosticul si pentru a evalua extinderea leziunii.

Tratamentul rupturii de ligamente glezna poate varia in functie de gravitatea leziunii si de nevoile individuale ale pacientului. In cazurile usoare sau moderate, tratamentul conservator poate include:

 • Repaus si evitarea activitatilor care pun presiune pe glezna afectata
 • Imobilizarea gleznei cu ajutorul unui bandaj sau a unei orteze
 • Aplicarea gheatei pentru a reduce inflamatia
 • Administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii si inflamatiei
 • Exercitii de reabilitare si fizioterapie pentru a restabili mobilitatea si forta gleznei

In cazurile severe sau in situatiile in care tratamentul conservator nu este eficient, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru reconstructia sau reparatorul ligamentelor afectate.

Frequently Asked Questions (FAQs)

1. Cat dureaza procesul de vindecare pentru o ruptura de ligamente glezna?

Timpul de vindecare pentru o ruptura de ligamente glezna poate varia in functie de gravitatea leziunii. In general, vindecarea completa poate dura intre cateva saptamani si cateva luni. Este important sa respectati recomandarile medicului si sa urmati programul de reabilitare pentru a obtine o recuperare optima.

2. Pot preveni ruptura de ligamente glezna?

Desi nu exista o metoda garantata de prevenire a rupturii de ligamente glezna, exista masuri pe care le puteti lua pentru a reduce riscul de leziuni. Acestea includ purtarea incaltamintei adecvate pentru activitatea desfasurata, efectuarea de exercitii de intarire a muschilor si ligamentelor gleznei, evitarea suprasolicitarii si mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

Vezi si:  Mi s-a umflat gingia: Cauze, simptome și tratament

3. Pot sa merg sau sa fac exercitii cu o ruptura de ligamente glezna?

In general, in primele stadii ale vindecarii, este recomandat sa evitati miscarea excesiva a gleznei afectate. Este important sa urmati recomandarile medicului in ceea ce priveste activitatile permise si sa consultati un specialist inainte de a relua orice forma de exercitiu fizic.

4. Pot sa se dezvolte complicatii pe termen lung in urma unei rupturi de ligamente glezna?

In cazul unei gestionari adecvate si a unei recuperari complete, majoritatea persoanelor se pot recupera complet de la o ruptura de ligamente glezna fara complicatii pe termen lung. Cu toate acestea, in cazuri rare, pot aparea complicatii cum ar fi instabilitatea cronica a gleznei sau afectarea articulatiei pe termen lung.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu