Meralgia Parestezică: Cauze, Simptome și Tratament

Bine ați venit la acest articol despre meralgia parestezică! Vom explora în detaliu această afecțiune medicală, cauzele sale, simptomele asociate și opțiunile de tratament disponibile.

Introducere în Meralgia Parestezică

Meralgia parestezică este o afecțiune care afectează nervul cutanat femoral lateral (NCF), care este responsabil pentru furnizarea de senzație la nivelul coapsei exterioare. Această afecțiune provoacă adesea simptome precum furnicături, senzații de arsură sau amorțeală în această zonă a corpului. De obicei, meralgia parestezică nu este gravă și poate fi tratată în mod eficient.

Cauzele Meralgiei Parestetice

Meralgia parestezică este adesea cauzată de compresia nervului cutanat femoral lateral în momentul în care acesta trece prin zona inghinală. Factorii care pot contribui la apariția acestei compresii includ:

 • Creșterea presiunii asupra nervului în urma acumulării de grăsime în zona abdominală
 • Purtarea hainelor strânse, cum ar fi centurile sau corsetele, care exercită presiune asupra nervului
 • Leziuni traumatice la nivelul coapsei, care pot afecta nervul cutanat femoral lateral
 • Chirurgia în zona inghinală

Simptomele Meralgiei Parestetice

Principalele simptome ale meralgiei parestezice includ:

 • Furnicături sau senzații de arsură în partea exterioară a coapsei
 • Amorțeală sau sensibilitate diminuată în aceeași zonă
 • Sensibilitate crescută la atingere sau la temperaturi extreme în zona afectată
 • Disconfort sau durere la nivelul coapsei exterioare
Vezi si:  Amorteala mana stanga si piciorul stang

Tratamentul Meralgiei Parestetice

Tratamentul meralgiei parestezice poate implica următoarele metode:

 • Modificări ale stilului de viață: Evitați purtarea hainelor strâmte sau a centurilor care exercită presiune asupra zonei afectate. Pierderea în greutate poate fi utilă în cazul persoanelor supraponderale sau obeze.
 • Terapie fizică: Exercițiile de întindere și întărire a mușchilor pot ajuta la reducerea simptomelor și la ameliorarea disconfortului.
 • Medicație: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și durerea asociate.
 • Intervenție chirurgicală: În cazurile severe sau rezistente la tratament, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elibera nervul de compresie.

FAQs despre Meralgia Parestezică

1. Meralgia parestezică poate dispărea de la sine?

În cazurile ușoare, simptomele meralgiei parestezice pot să se amelioreze sau să dispară de la sine în timp, prin evitarea factorilor de compresie și prin modificările stilului de viață.

2. Care sunt profesioniștii medicali specializați în tratarea meralgiei parestezice?

Neurologii, ortopedii și fizioterapeuții sunt specializați în diagnosticarea și tratarea meralgiei parestezice. Dacă aveți simptome persistente, este recomandat să căutați ajutorul unui specialist.

3. Există metode de prevenire a meralgiei parestezice?

Unele măsuri preventive pot include evitarea purtării hainelor strâmte, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea leziunilor traumatice în zona coapsei.

4. Cât de frecventă este meralgia parestezică?

Meralgia parestezică este o afecțiune relativ rară, afectând în principal adulții tineri și de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, rata exactă de prevalență este dificil de stabilit, deoarece mulți oameni pot avea simptome ușoare și să nu solicite tratament medical.

5. Există riscuri asociate cu meralgia parestezică?

De obicei, meralgia parestezică nu prezintă riscuri grave pentru sănătate. Cu toate acestea, simptomele persistente sau severe pot afecta calitatea vieții și pot necesita intervenție medicală.

Vezi si:  Crema Hondrocream

Așadar, am discutat despre meralgia parestezică, inclusiv cauzele, simptomele și opțiunile de tratament disponibile. Dacă aveți simptome persistente sau vă îngrijorează starea dumneavoastră, este recomandat să consultați un specialist medical pentru evaluare și sfaturi suplimentare.


Postări similare:

Photo of author

George

Andrei este un pasionat călător și explorator al noilor țări și culturi. Își petrece timpul liber descoperind locuri fascinante și adunând experiențe unice. Pe blogul nostru, împărtășește poveștile și sfaturile sale din călătoriile sale din întreaga lume, inspirându-i pe alții să exploreze frumusețea diversității globale.

Lasă un comentariu