Localizare Istoric Potentialul comunei Turismul Primaria Informatii de interes public Transparenta decizionala Transparenta decizionala
  POTENTIALUL COMUNEI
  Populatia
  Economia locala
  Cultura
  Invatamantul
  Religia
 

Invatamantul

... are, la Ghelari, o vechime de peste 500 de ani. S-a facut, mai intai, la Minastirea Plosca (azi: catunul Manastire), care a existat chiar inainte de construirea Castelului Corvinilor de la Hunedoara, in 1452. In aceasta manastire a trait, o vreme, calugarul loan, ajuns ulterior Episcop ortodox de Hunedoara. Dupa distrugerea ei de catre Generalul Bukow, calugarii s-au refugiat la Prislop sau la Vad, dar au revenit cativa ani mai tarziu si au infiintat, intr-o casa de langa fosta manastire, o scoala monahala (1786). Ea era destinata, conform unui prescript imparatesc din 1785, .."Pentru ingrijirea sufletelor si cresterea pruncilor". Putini copii aveau, insa, acces la invatatura, scoala fiind situata in padure, destul de departe de sat.


Scoala primara romaneasca din Ghelari a fost infiintata in 1850. Mai existase, pana atunci, o scoala germana, despre care nu se stie cand a fost infiintata. Dupa Unirea din 1918, in tinutul padurenilor au fost infiintate scoli romanesti in aprope toate comunele. Ele erau confesionale, cu exceptia celor din Ghelari si Govajdia, care erau de stat.
Invatatorul care a marcat cu adevarat, nu doar viata ghelarenilor, si chiar a multor locuitori din celelalte localitati padurenesti, a fost Nicolae Solomon. El a fost un intemeietor. A venit la Ghelari la 1 octombrie 1918. Era singurul invatator, cei vechi, maghiari, plecasera. A trebuit sa ia din nou, de la capat.

Astazi, scoala din Ghelari este o institutie prestigioasa, aduna copiii din cea mai mare parte a Tinutului Padurenilor si ofera instructie de nivel superior. Evolutie:
-1850: scoala primara;
-1948 (Reforma invatamantului): Scoala generala de 7 (ulterior, de 8) clase;
-1962: Liceu de cultura generala cu profil real. Fondator: inv. Constantin Zamfir;
-1975: Scoala generala de 10 clase;
-1989: Liceu cu profil mecanic si minier. Fondator: prof. Toma lancu;
-1992: Liceu teoretic de matematica - fizica;
-2000: Liceu teoretic de matematica - informatica.

Astazi gazduieste 271 de elevi in clasele I -XII si 60 de prescolari in gradinite.
Functioneaza cu 10 sali de clasa (in cladirea ,,noua", ridicata in 1962 si renovata in 2006), alte 4 sali (in cladirea veche) si 3 sali de gradinita. Cladirile au fost modemizate, au mobilier nou si incalzire centrala proprie. Exista, de asemenea, un cabinet de informatica, un Centru de informare si documentare, acces la Internet si cate 1 - 2 calculatoare in fiecare clasa. Liceul are 33 de angajati, din care 26 de cadre didactice, toate cu studii superioare.

Invatamantul prescolar
In localitatea Ghelari functioneaza 2 gradinite cu program normal.
Numarul copiilor din gradinite este de 60.

Pana nu demult, conditiile in care functionau cele doua gradinite erau departe de conditiile normale. Cladirile vechi devenisera insalubre, iar mobilierul nu mai era adecvat desfasurarii activitatilor. Prin contributia Guvernului Marii Britanii si a Bancii Mondiale care a asigurat fondurile necesare, s-a facut renovarea si reamenajarea totala a cladirii gradinitei nr.2 din Ghelari.

Performanta invatamantului local

Director este profesorul Toma Emerson, un impatimit al sportului. El insusi fost elev al liceului, a castigat, inainte de 1989, titlul de vicecampion la schi si la saniuta.
Echipa de oina a scoli a fost, de asemenea, vicecampioana nationala, iar eleve precum Anca Toma, Garofita Strugaru, Claudia Florean si Carmen Dragolici au castigat numeroase titluri nationale la atletism. Garofita Strugaru, astazi studenta la Brasov, a fost calificata in 2004 la Jocurile Mondiale ale copiilor din SUA, iar in mai 2009 a participat la Mitingul atletic de la Kalamata (Grecia), competitie inscrisa in CupaEuropei.
Participarea la Olimpiadele scolare a adus, de asemenea, liceului, numeroase distinctii, premii si mentiuni la fazele judetene si interjudetene, in special la disciplined filozofie, cultura civica si biologie.

Cercul de informatica
Prin programul SEI (Sistemul Educational Informatizat) promovat de Ministerul Educatiei si Stiintelor, Liceul teoretic din Ghelari a fost dotat cu 25 de calculatoare (Pentium IV). Din anul 2001, a fost infiintat Cercul de informatica la care participa 43 de elevi din clasele V - XI.

Revista "Puls 765" Cu sprijinul substantial al profesorului Horatiu TOMA, revista "Puls 765" si-a lansat primul numar in primavara anului 2003.
Revista isi trage titlul de la altitudinea la care este situata comuna

 

Mandria scolii o constituie, insa, activitatea artistica. La inceputul anilor '70 a fost infiintata o fanfara de copii, care s-a alaturat celei de maturi, renumita deja in toata tara. Fanf'ara copiilor s-a dezvoltat pana la nivelul unei adevarate Formatii de Estrada, condusa de Cora Edison, care a functionat in perioada 2003-2004.
In 1974 a fost infiintata formatia de dansuri, destinata sa pastreze si promoveze obiceiurile si dansurile padurenesti. Este foarte apreciata si acum, aducand mereu liceului lauri de la diversele concursuri la care participa. S-a dezvoltat continuu, iar acum este un adevarat ansamblu folcloric, cu instrumentisti, solisti, grup vocal, dansatori etc. De cativa ani exista si un grup vocal al claselor mici, instruiti de invatatorul Aron Popa.

   
 
Liceul din Ghelari
 
 
 
 
Profesorul Horatiu TOMA, astazi informatician la IBM, impreuna cu elevii din primul colectiv de redactie al revistei "Orizont 756".
 
 
 
  Copii din formatia de dansuri populare a scolii din Ghelari  

Localizare Istoric Potential Turismul Primaria Informatii publice Transparenta decizionala SVSU Opinia cetatenilor Home