Localizare Istoric Potentialul comunei Turismul Primaria Informatii de interes public Transparenta decizionala Transparenta decizionala
  LOCALIZARE
  Pozitia geografica
  Localitati componente
  Cai de comunicatie
  Relieful
  Hidrologia
  Clima
 

Relieful

Muntii Poiana Rusca, pe care îi locuim constituie partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali si sunt asezati ca o punte de legatura spre Muntii Apuseni. Limita nordica urmareste Lunca Muresului pâna la Dobra, apoi muntii se prelungesc spre vest si sud-vest, pâna în apropiere de Lugoj. Spre sud, se întind pâna la Portile de Fier ale Transilvaniei, strapunse acum de soseaua Hateg – Caransebes. Spre sud si est, Depresiunea Hategului îi separa de masivele Petreanu si Retezat, iar apoi urmaresc cursul Streiului, pe o linie care ar uni orasele Hateg, Calan, Hunedoara si Deva.
Muntii nostri nu sunt foarte înalti, iar asezarile omenesti sunt situate la altitudini cuprinse între 700 m si 1100 m. Exista conditii minunate de drumetie montana, iar privelistile sunt de neuitat.


Cele mai înalte vârfuri sunt:
Vârful Pades - 1.382 m
Vârful Rusca - 1.355 m
Vârful Stâlpului - 977 m

Vârful Glodea - 950 m
Vârful Brainul Mare - 874 m
Vârful Alunului - 796 m
Vârful Strâmbului - 763 m.

Sub aceste altitudini traiesc vecinii nostri: muntenii din Curpen, Tataus, Otiavu, Paroasa s.a.). Despre ei se spune ca ar fi venit, în vremuri îndepartate, din Muntenia. Iar mai jos, spre luncile Cernei si Muresului, sunt cei pe care, în 1894, Silvestru Moldovan îi numea „grupul satelor românesti din preajma Hunedoarei”: Cincis, Teliuc, Zlasti, Bos, Mânarau, Josani etc.

   
  Localizare prin satelit  
   
  Relieful comunei  

Localizare Istoric Potential Turismul Primaria Informatii publice Transparenta decizionala SVSU Opinia cetatenilor Home