Localizare Istoric Potentialul comunei Turismul Primaria Informatii de interes public Transparenta decizionala Transparenta decizionala
  ISTORIC
  Atestare documentara
  Exploatarea fierului
  Istoria tehnica
  Personalitati locale
  Personalitati care ne-au vizitat meleagurile
  Cetateni de onoare ai comune Ghelari
 

Istoric

Exploatarea fierului

Conform unor cercetatori, exploatarea fierului a început, în Tinutul Padurenilor, în secolul al XII-lea î. Hr. Se extragea magnetita, care avea un continut mare de fier (75 %). Col. (r), prof. Univ. Ing. Alexandru Vlad afirma, în „Monografia comunei Ghelari”: „... vecinatatea minelor de fier cu puternicile cetati dacice din Ardealul sud – vestic n-a putut sa fie, în nici un caz, întâmplatoare”. Conform unor inscriptii de pe pietre si monezi, în marele atelier de la Sarmizegetusa Regia era prelucrat minereul extras la Ghelari si Teliuc, ceea ce confirma, conform aceluiasi autor, „ca si localitatea Ghelari se formase înca din acele timpuri”.

Cercetatorul Kolosvary Emeric sustine ca existau deja exploatari miniere înca pe vremea împaratului roman Caracala (215 – 213 î. Hr.). O dovada ar putea fi si descoperirea facuta la Ghelari, la sfârsitul secolului al XIX-lea, în timpul lucrarilor de repunere în functiune a unei mine parasite, când au fost gasite în subteran trusa completa a unui miner din antichitate, alaturi de scheletul acestuia. Fusese surprins, probabil, de o prabusire.
Dupa ocuparea Daciei, romanii au preluat si exploatarea bogatiilor subsolului, iar fierul ocupa un loc deosebit de important. Inscriptia latina gasita la Ghelari: „NATUS IBI, UBI FERUM NASCITUM” (Nascut acolo unde se naste fierul) confirma continuitatea exploatarii si prelucrarii fierului în perioada romana.
Se extragea magnetita, care avea un continut mare de fier (75 %). Exploatarea fierului a continuat secole de-a rândul pâna la începutul în anul 2003 când s-a stopat exploatarea fierului si mina a fost închisa.

Muncitorii erau chiar padurenii localnici, carora de multe ori li se alaturau si femeile. În perioada austro-ungara, la minele din Ghelari au început sa vina specialisti din Italia, Cehia. Atunci a început saparea primelor puturi la care au fost folsiti si prizonieri din Lagarul din Ghelari.


Odata cu nevoile crescânde de fier, exploatarea zacamântului s-a intensificat prin introducerea instalatiilor mecanizate în subteran.
În imagine putul de exctractie nr.1 din Ghelari. Datorita dotarilor cu utilaje, pe platforma minei a functionat si un atelier de reparat arme în primul Razboi Mondial.

   
  Localizare prin satelit  
   

 
  Faze de exploatare a minereului
de fier în cariera Lucaci
 
   
  De la cariera sau de la mina, minereul era transportat cu funicularele la furnalul de la Govajdia.  

Localizare Istoric Potential Turismul Primaria Informatii publice Transparenta decizionala SVSU Opinia cetatenilor Home